Unelte utilizator

Unelte site


studenti:diploma:indicatii

Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Both sides previous revision Versiuni anterioare
studenti:diploma:indicatii [2023/04/12 10:11]
giorgiana.vlasceanu [Susținere/Prezentare lucrare de diplomă]
studenti:diploma:indicatii [2023/06/27 17:22] (curent)
razvan.deaconescu [Realizare slide-uri pentru susținere/prezentare]
Linia 340: Linia 340:
  
 ===== Realizare slide-uri pentru susținere/prezentare ===== ===== Realizare slide-uri pentru susținere/prezentare =====
 +
 +==== Mindset ====
 +
 +==== Mindset ====
 +
 +<note important>
 +Este recomdandat să vă organizați prezentare în afara laptopului / PC-ului. Stați undeva pe un scaun, afară, relaxați, cu o foaie și un pix în față. Gândiți-vă cum ați vinde cuiva ideea proiectului vostru, nu vă gândiți la document, nu atât de mult la CUM și CE ați făcut, mai mult pe DE CE e important și CE AM OBȚINUT. Faceți un astfel de plan pe hârtie. Luați o pauza de cel puțin 30 de minute. Iar uitați-vă peste plan? Are sens? E coerent? Are un fir narativ? E digerabil de audiență? E persuasiv? Treceți iar peste el. Apoi iar mai luați o pauză de cel puțin 30 de minute. Apoi iar uitați-vă peste plan. Abia după aceea traduceți astea pe slide-uri.
 +
 +Doar în faza finală, după ce ideea este coerentă, lucrurile au sens, veți traduce pe slide-uri.
 +</note>
 +
 +Mindset-ul vostru trebuie să fie unul: să insist la fiecare pas pe DE CE am făcut (motivație, obiective) și CE AM OBȚINUT (rezultate), mai puțin pe CE AM FĂCUT și CUM AM FĂCUT.
 +
 +Succesiunea ideilor trebuie să fie de la concret la abstract. Arătați întâi ceva concret: use case, un exemplu de rezultat unde vrei să ajungi, o problemă concretă, apoi prezinți ideea (de rezolvare, de proiectare, de investigare). Când prezinți concretul prima oară, audiența va înțelege ce vrei și apoi prezinți ideea ta. În general (pot fi și excepții), ordinea ideilor / slide-urilor este
 +  - de ce? (nevoie / utilitate / motivație, scenarii)
 +  - ce? (ce urmărim să facem, unde vrem să ajungem obiective)
 +  - cum? (cum am făcut, ce pași, arhitectură)
 +  - ce a rezultat? (unde suntem, ce avem, ce vrem să mai facem)
 +
 +Nu trebuie (ba chiar e contra-indicat) să aveți structura slide-urilor similară cu a documentului. Documentul este o informație completă, exhaustivă care poate fi parcursă în orice mod dorește cititorul. Slide-urile (și prezentare) sunt o selecție a ideilor puse într-o formă narativă, o poveste coerentă, cu legătură între slide-uri, care "vând" audienței în primul rând IDEEA și REZULTATELE proiectului, abia apoi IDEEA DE IMPLEMENTARE sau PRINCIPIILE DE PROIECTARE.
 +
 +Mindset-ul vostru nu trebuie să fie riguros și profesoral / pedagogic. Nu trebuie (ba chiar e contra-productiv) să insistați pe fiecare detaliu, să explicați fiecare parte tehnică și fiecare decizie; nu trebuie să aveți acoperire până la ultimul nivel de cunoaștere a ceea ce prezentați. Mindset-ul trebuie să fie unul de sales, de pitching, în care prezinți în linii mari idea și insiști pe IMPACT, MOTIVAȚIE, ORIGINALITATE, BENEFICII. Detaliile se găsesc în document. Prezentarea e mai mult un act de vânzare / de persuasiune a ideii proiectului vostru.
 +
 +==== Indicații ====
  
   *  Realizați slide-urile în mod iterativ. După fiecare iterație cereți feedback de la echipa de coordonare:   *  Realizați slide-urile în mod iterativ. După fiecare iterație cereți feedback de la echipa de coordonare:
studenti/diploma/indicatii.txt · Ultima modificare: 2023/06/27 17:22 de către razvan.deaconescu