Unelte utilizator

Unelte site


studenti:diploma:indicatii

Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Both sides previous revision Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune
Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune Both sides next revision
studenti:diploma:indicatii [2015/07/05 12:46]
razvan.deaconescu [Dimensionare]
studenti:diploma:indicatii [2018/03/08 20:02]
razvan.deaconescu [Indicații pentru realizarea proiectului de diplomă]
Linia 1: Linia 1:
 = Indicații pentru realizarea proiectului de diplomă = = Indicații pentru realizarea proiectului de diplomă =
  
-Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[:studenti:diploma:home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. +Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[:studenti:diploma:home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. 
-Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[:studenti:diploma:inscriere|pașii de aici]].+ 
 +Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[:studenti:diploma:inscriere|pașii de aici]]
 + 
 +<note important> 
 +Pentru realizarea documentului lucrării de diplomă recomandăm să folosiți [[https://drive.google.com/open?id=1OCfvWGK5ZCXG5rixgeAui6RSDlTO8ZgL|template-ul Microsoft Office]] sau [[https://www.overleaf.com/read/vrrcbrvpwctk|template-ul LaTeX]]. 
 +</note> 
 + 
 +Într-o lucrare de diplomă este important ca studentul să demonstreze înțelegerea literaturii (state-of-the-art = SotA), apoi să aplice tehnologii/metode/abordări pentru a replica ceva din literatura domeniului ales, să dezvolte plecând de la SotA, și apoi să compare/evalueze coerent (folosind aceleași metrici) cu rezultatele din SotA. Rezultatele calitative și/sau cantitative obținute pot fi pozitive sau negative, cel mai important fiind ca explicațiile/motivațiile să fie coerente și relevante în contextul domeniului specific abordat.
  
 == Ce este o lucrare bună? == == Ce este o lucrare bună? ==
Linia 103: Linia 110:
 === Template-uri === === Template-uri ===
  
-Urmăriți indicațiile generale de [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/redactare#template-uri|aici]].+Urmăriți indicațiile generale de [[:studenti:diploma:redactare#template-uri|aici]].
  
 === Utilitare === === Utilitare ===
Linia 202: Linia 209:
  
 * Nu vă concentrați pe dimensiune. * Nu vă concentrați pe dimensiune.
-** Recomandarea este de **maxim** 40 de pagini.+** Recomandarea este de **maxim** 40 de pagini (fara anexe si citari).
 * Contează să fie informație utilă, nu multă. * Contează să fie informație utilă, nu multă.
 * Preocupați-vă de conținut, structură, prezentare, mai puțin de dimensiune. * Preocupați-vă de conținut, structură, prezentare, mai puțin de dimensiune.
Linia 365: Linia 372:
  
 * Nu insistați mai mult de 2 slide-uri pe partea de "state of the art". * Nu insistați mai mult de 2 slide-uri pe partea de "state of the art".
-* Slide-urile de table of contents pot fi evitate; daca nu veți spune nimic legat de ele, treceți de ele. 
-* Slide-ul de final e util să conțină cuvintele cheie aferente proiectului prezentării, nu doar un semn de întrebare. Ca publicul să aibă un fel de rememorare a ceea ce ai prezentat. 
 * Nu folosiți slide de cuprins. Nu prea ajută și consumă din timpul prezentării, mai ales cand aveti o prezentare scurta, de maxim 10 minute. * Nu folosiți slide de cuprins. Nu prea ajută și consumă din timpul prezentării, mai ales cand aveti o prezentare scurta, de maxim 10 minute.
 * E recomandat ca slide-ul/slide-urile de rezultate/evaluare să conțină rezultate concrete: numere, tabele, grafice. * E recomandat ca slide-ul/slide-urile de rezultate/evaluare să conțină rezultate concrete: numere, tabele, grafice.
 +* Slide-ul de concluzii este de forma forma: trecut, prezent, viitor. Adică "ce am făcut? ce am obținut în final? cum am verificat/validat/evaluat? ce urmează să fac?"
 +* Nu folosiți un slide de final cu un semn de întrebare. Slide-ul de final poate fi:
 +** slide-ul de concluzii sau
 +** un slide care să conțină cuvintele cheie aferente prezentării
 +* Slide-urile trebuie să "curgă", să fie coerente. Să urmăriți slide-urile să nu aveți "rupturi" între slide-uri. Adică un slide să nu apară "ca nuca în perete" ci să fie anunțat de un alt slide. Dacă nu puteți anunța un slide cu un alt slide să faceți asta verbal în timpul prezentării.
 +* Să fie clar din slide-uri și din prezentare care este contribuția voastră. Mai ales în cadrul unui proiect existent la care voi ați contribuit. Să fie foarte clar (din slide-uri, din ton, din concluzii) care era starea proiectului și care a fost contribuția voastră și cum ați îmbunătățit proiectul.
  
 === Aspect === === Aspect ===
  
 +* Aveți în vedere să folosiți animații simple (de tip appear în slide-uri) atunci când aveți mai multe informații pe slide. Atât pentr slide-uri cu multe bullet-uri cât și pe slide-uri cu imagini cu mai multe componente.
 +** Dacă un slide conține prea multe informații atunci este greu de urmărit. Publicul va primi prea mult conținut pe slide-uri dintr-o dată.
 +** Folosiți animații pentru ca informațiile să apară pe rând: bullet după bullet, sau "imaginea, săgeată, imagine" etc. Adică să apară aceste lucruri în timpul prezentării pe măsură ce vorbești; adică slide-urile să vă ajute.
 +** Evitați animații complexe care fură privirea și nu sunt utile.
 * Nu folosiți fundal de culoare închisă. * Nu folosiți fundal de culoare închisă.
 * Când folosiți imagini, folosiți culori care să se vadă pe proiector. * Când folosiți imagini, folosiți culori care să se vadă pe proiector.
 * Când folosiți text peste imagini, folosiți o culoare opusă (scrieți text alb peste fundal roșu și text negru peste fundal galben, nu invers). * Când folosiți text peste imagini, folosiți o culoare opusă (scrieți text alb peste fundal roșu și text negru peste fundal galben, nu invers).
 * Când folosiți imagini, folosiți text de dimensiune mare, să se vadă. * Când folosiți imagini, folosiți text de dimensiune mare, să se vadă.
-* Nu încărcați slide-ul cu text sau imagini; dacă o imagine e prea mare, eliminați bucăți sau folosiți două slide-uri.+** Insistați pe acest lucru. De prea multe ori  
 +* Nu încărcați slide-ul cu text sau imagini; dacă o imagine e prea mare, eliminați bucăți sau folosiți două slide-uri. Și folosiți animații, ca să nu apară totul dintr-o dată.
 * Nu puneți titluri de slide-uri care nu spun nimic: de exemplu "Introducere". Titluri mai generice dar care spun ceva pot fi: "Motivație", "Neajunsuri curente", "Context", "Obiective", "Arhitectură", "Rezultate", "Evaluare", "Testare", "Concluzii". * Nu puneți titluri de slide-uri care nu spun nimic: de exemplu "Introducere". Titluri mai generice dar care spun ceva pot fi: "Motivație", "Neajunsuri curente", "Context", "Obiective", "Arhitectură", "Rezultate", "Evaluare", "Testare", "Concluzii".
-* Aveți în vedere să folosiți animații simple (de tip appear în slide-uri) atunci când aveți mai multe informații pe slide. 
-** Dacă un slide conține prea multe informații atunci este greu de urmărit. 
-** Folosiți animații pentru ca informațiile să apară pe rând: bullet după bullet, sau "imaginea, săgeată, imagine" etc. Adică să apară aceste lucruri în timpul prezentării pe măsură ce vorbești; adică slide-urile să vă ajute. 
 * Dacă un slide are un singur bullet principal și restul sub-bullet-uri, atunci acel bullet poate dispărea, eventual integrat în titlu. * Dacă un slide are un singur bullet principal și restul sub-bullet-uri, atunci acel bullet poate dispărea, eventual integrat în titlu.
 * Evitați folosirea slide-urilor cu același titlu. Dacă mai multe slide-uri prezintă același lucru continuu, atunci puneți un sufix "(2)" după titlul celui de-al doilea slide, "(3)" după titlul celui de-al treilea slide etc. * Evitați folosirea slide-urilor cu același titlu. Dacă mai multe slide-uri prezintă același lucru continuu, atunci puneți un sufix "(2)" după titlul celui de-al doilea slide, "(3)" după titlul celui de-al treilea slide etc.
 * La nevoie ajustați dimensiunea fontului pentru ca titlul unui slide să încapă pe un singur rând. * La nevoie ajustați dimensiunea fontului pentru ca titlul unui slide să încapă pe un singur rând.
- +* Numerotați slide-urile ca să vă poată fi referite pentru întrebări și observații. 
-=== Limbă și limbaj ===+* Pe slide-urile cu rezultate să fie clar, eventual să puneți cu bold sau să încercuiți rezultatele relevante. 
 +* Pe slide-urile cu rezultate ajută să fie rezultatele și în format numeric procentual/relativ nu doar absolut. 
 +* O imagine este de multe ori mai expresivă decât un bullet. Dacă slide-ul vostru poate folosi imagini în loc de bullet-uri, folosiți imagini. 
 +=== Limbă, limbaj și exprimare ===
  
 * La programul de licență, toate susținerile sunt în limba română, ca atare faceți slide-urile în limba română. La master puteți face slide-urile în limba engleză și prezenta în limba română. * La programul de licență, toate susținerile sunt în limba română, ca atare faceți slide-urile în limba română. La master puteți face slide-urile în limba engleză și prezenta în limba română.
 * Puteți face documentul în limba engleză și slide-urile prezentării în limba română. * Puteți face documentul în limba engleză și slide-urile prezentării în limba română.
 * Sunt mai puțin importante tehnologiile folosite sau detaliile de implementare și mai importante motivația proiectului, relevanța, obiectivele, rezultatele obținute și evaluarea acelor rezultate. * Sunt mai puțin importante tehnologiile folosite sau detaliile de implementare și mai importante motivația proiectului, relevanța, obiectivele, rezultatele obținute și evaluarea acelor rezultate.
 +* Slide-urie conțin idei, nu fraze. Evitați folosirea frazelor și verbelor în slide-uri.
 === Citare surse === === Citare surse ===
  
studenti/diploma/indicatii.txt · Ultima modificare: 2024/06/25 19:47 de către razvan.deaconescu