Unelte utilizator

Unelte site


studenti:diploma:indicatii

Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Both sides previous revision Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune
Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune Both sides next revision
studenti:diploma:indicatii [2015/07/05 12:49]
razvan.deaconescu [Structură]
studenti:diploma:indicatii [2018/06/18 11:26]
razvan.deaconescu
Linia 1: Linia 1:
 = Indicații pentru realizarea proiectului de diplomă = = Indicații pentru realizarea proiectului de diplomă =
  
-Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[:studenti:diploma:home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. +Informații complete despre proiectul de diplomă (date, comisii, indicații) găsiți pe [[:studenti:diploma:home|wiki-ul Departamentului de Calculatoare]]. 
-Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[:studenti:diploma:inscriere|pașii de aici]].+ 
 +Pentru înscrierea la proiectul de diplomă trebuie să urmați [[:studenti:diploma:inscriere|pașii de aici]]. 
 + 
 +Într-o lucrare de diplomă este important ca studentul să demonstreze înțelegerea literaturii (state-of-the-art = SotA), apoi să aplice tehnologii/metode/abordări pentru a replica ceva din literatura domeniului ales, să dezvolte plecând de la SotA, și apoi să compare/evalueze coerent (folosind aceleași metrici) cu rezultatele din SotA. Rezultatele calitative și/sau cantitative obținute pot fi pozitive sau negative, cel mai important fiind ca explicațiile/motivațiile să fie coerente și relevante în contextul domeniului specific abordat. 
 + 
 +<note important> 
 +Pentru realizarea documentului lucrării de diplomă recomandăm să folosiți [[https://drive.google.com/open?id=1OCfvWGK5ZCXG5rixgeAui6RSDlTO8ZgL|template-ul Microsoft Office]] sau [[https://www.overleaf.com/read/vrrcbrvpwctk|template-ul LaTeX]]. 
 +</note>
  
 == Ce este o lucrare bună? == == Ce este o lucrare bună? ==
Linia 34: Linia 41:
 * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării? * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?
 </note> </note>
 +
 == Structură lucrare de diplomă == == Structură lucrare de diplomă ==
  
Linia 50: Linia 58:
 * Aceasta este abordarea pe care eu o propun. Are aceste avantajele / diferențiatorii față de abordările curente (Prezentarea soluției, răspunsul la întrebarea "Cum?"). * Aceasta este abordarea pe care eu o propun. Are aceste avantajele / diferențiatorii față de abordările curente (Prezentarea soluției, răspunsul la întrebarea "Cum?").
 * Acestea sunt scenariile / cazurile de utilizare pentru abordarea pe care o propun (Cazuri de utilizare): demonstrează utilitate. Coroborat cu avantajele ei față de abordările / aplicațiile existente, înseamnă că are sens existența acestei abordări / aplicații și ajută la atingerea rezultatelor / obiectivelor. * Acestea sunt scenariile / cazurile de utilizare pentru abordarea pe care o propun (Cazuri de utilizare): demonstrează utilitate. Coroborat cu avantajele ei față de abordările / aplicațiile existente, înseamnă că are sens existența acestei abordări / aplicații și ajută la atingerea rezultatelor / obiectivelor.
 +
 === Organizare pe capitole === === Organizare pe capitole ===
  
Linia 103: Linia 112:
 === Template-uri === === Template-uri ===
  
-Urmăriți indicațiile generale de [[http://wiki.cs.pub.ro/studenti/diploma/redactare#template-uri|aici]].+Urmăriți indicațiile generale de [[:studenti:diploma:redactare#template-uri|aici]].
  
 === Utilitare === === Utilitare ===
Linia 179: Linia 188:
 * Evitați exprimarea informală/colocvială de forma "we can see in the picture", "we will move to the next chapter". Folosiți "In the picture above we present" sau "The picture above shows". * Evitați exprimarea informală/colocvială de forma "we can see in the picture", "we will move to the next chapter". Folosiți "In the picture above we present" sau "The picture above shows".
 * Folosiți timpul trecut când prezentați în lucrare activități deja realizate, pentru că e ceva ce ați făcut. Nu folosiți timpul viitor pentru asta. Puteți folosi timpul viitor pentru a indica ce veți prezenta în continuare în lucrare, dar nu pentru a prezenta activități deja realizate în proiect și rezultate deja obținute. * Folosiți timpul trecut când prezentați în lucrare activități deja realizate, pentru că e ceva ce ați făcut. Nu folosiți timpul viitor pentru asta. Puteți folosi timpul viitor pentru a indica ce veți prezenta în continuare în lucrare, dar nu pentru a prezenta activități deja realizate în proiect și rezultate deja obținute.
 +
 === Titulaturi === === Titulaturi ===
  
Linia 202: Linia 212:
  
 * Nu vă concentrați pe dimensiune. * Nu vă concentrați pe dimensiune.
-** Recomandarea este de **maxim** 40 de pagini.+** Recomandarea este de **maxim** 40 de pagini (fara anexe si citari).
 * Contează să fie informație utilă, nu multă. * Contează să fie informație utilă, nu multă.
 * Preocupați-vă de conținut, structură, prezentare, mai puțin de dimensiune. * Preocupați-vă de conținut, structură, prezentare, mai puțin de dimensiune.
Linia 362: Linia 372:
 * La fel ca în document, când prezentați, țineți cont de [[http://en.wikipedia.org/wiki/Halo_effect|halo effect]]; întâi precizați ce ați făcut, partea existentă, partea de succes și apoi spuneți ce nu ați făcut, ce mai este de făcut, parte lipsă. * La fel ca în document, când prezentați, țineți cont de [[http://en.wikipedia.org/wiki/Halo_effect|halo effect]]; întâi precizați ce ați făcut, partea existentă, partea de succes și apoi spuneți ce nu ați făcut, ce mai este de făcut, parte lipsă.
 * **Nu** trebuie să prezentați în slide-uri **tot** proiectul vostru cu **tot** ce ați făcut, ci doar ce este necesar pentru ca o comisie să înțeleagă ce ați facut, de ce ați făcut și care au fost deciziile pe care le-ați luat pe parcursul lucrării. Toate detaliile le veți avea în lucrarea scrisă și nu trebuie prezentate în același mod în slide-uri. * **Nu** trebuie să prezentați în slide-uri **tot** proiectul vostru cu **tot** ce ați făcut, ci doar ce este necesar pentru ca o comisie să înțeleagă ce ați facut, de ce ați făcut și care au fost deciziile pe care le-ați luat pe parcursul lucrării. Toate detaliile le veți avea în lucrarea scrisă și nu trebuie prezentate în același mod în slide-uri.
 +
 === Structură === === Structură ===
  
Linia 376: Linia 387:
 === Aspect === === Aspect ===
  
 +* Aveți în vedere să folosiți animații simple (de tip appear în slide-uri) atunci când aveți mai multe informații pe slide. Atât pentr slide-uri cu multe bullet-uri cât și pe slide-uri cu imagini cu mai multe componente.
 +** Dacă un slide conține prea multe informații atunci este greu de urmărit. Publicul va primi prea mult conținut pe slide-uri dintr-o dată.
 +** Folosiți animații pentru ca informațiile să apară pe rând: bullet după bullet, sau "imaginea, săgeată, imagine" etc. Adică să apară aceste lucruri în timpul prezentării pe măsură ce vorbești; adică slide-urile să vă ajute.
 +** Evitați animații complexe care fură privirea și nu sunt utile.
 * Nu folosiți fundal de culoare închisă. * Nu folosiți fundal de culoare închisă.
 * Când folosiți imagini, folosiți culori care să se vadă pe proiector. * Când folosiți imagini, folosiți culori care să se vadă pe proiector.
 * Când folosiți text peste imagini, folosiți o culoare opusă (scrieți text alb peste fundal roșu și text negru peste fundal galben, nu invers). * Când folosiți text peste imagini, folosiți o culoare opusă (scrieți text alb peste fundal roșu și text negru peste fundal galben, nu invers).
 * Când folosiți imagini, folosiți text de dimensiune mare, să se vadă. * Când folosiți imagini, folosiți text de dimensiune mare, să se vadă.
-* Nu încărcați slide-ul cu text sau imagini; dacă o imagine e prea mare, eliminați bucăți sau folosiți două slide-uri.+** Insistați pe acest lucru. De prea multe ori  
 +* Nu încărcați slide-ul cu text sau imagini; dacă o imagine e prea mare, eliminați bucăți sau folosiți două slide-uri. Și folosiți animații, ca să nu apară totul dintr-o dată.
 * Nu puneți titluri de slide-uri care nu spun nimic: de exemplu "Introducere". Titluri mai generice dar care spun ceva pot fi: "Motivație", "Neajunsuri curente", "Context", "Obiective", "Arhitectură", "Rezultate", "Evaluare", "Testare", "Concluzii". * Nu puneți titluri de slide-uri care nu spun nimic: de exemplu "Introducere". Titluri mai generice dar care spun ceva pot fi: "Motivație", "Neajunsuri curente", "Context", "Obiective", "Arhitectură", "Rezultate", "Evaluare", "Testare", "Concluzii".
-* Aveți în vedere să folosiți animații simple (de tip appear în slide-uri) atunci când aveți mai multe informații pe slide. 
-** Dacă un slide conține prea multe informații atunci este greu de urmărit. 
-** Folosiți animații pentru ca informațiile să apară pe rând: bullet după bullet, sau "imaginea, săgeată, imagine" etc. Adică să apară aceste lucruri în timpul prezentării pe măsură ce vorbești; adică slide-urile să vă ajute. 
 * Dacă un slide are un singur bullet principal și restul sub-bullet-uri, atunci acel bullet poate dispărea, eventual integrat în titlu. * Dacă un slide are un singur bullet principal și restul sub-bullet-uri, atunci acel bullet poate dispărea, eventual integrat în titlu.
 * Evitați folosirea slide-urilor cu același titlu. Dacă mai multe slide-uri prezintă același lucru continuu, atunci puneți un sufix "(2)" după titlul celui de-al doilea slide, "(3)" după titlul celui de-al treilea slide etc. * Evitați folosirea slide-urilor cu același titlu. Dacă mai multe slide-uri prezintă același lucru continuu, atunci puneți un sufix "(2)" după titlul celui de-al doilea slide, "(3)" după titlul celui de-al treilea slide etc.
 * La nevoie ajustați dimensiunea fontului pentru ca titlul unui slide să încapă pe un singur rând. * La nevoie ajustați dimensiunea fontului pentru ca titlul unui slide să încapă pe un singur rând.
 +* Numerotați slide-urile ca să vă poată fi referite pentru întrebări și observații.
 +* Pe slide-urile cu rezultate să fie clar, eventual să puneți cu bold sau să încercuiți rezultatele relevante.
 +* Pe slide-urile cu rezultate ajută să fie rezultatele și în format numeric procentual/relativ nu doar absolut.
 +* O imagine este de multe ori mai expresivă decât un bullet. Dacă slide-ul vostru poate folosi imagini în loc de bullet-uri, folosiți imagini.
  
-=== Limbă și limbaj ===+=== Limbă, limbaj și exprimare ===
  
 * La programul de licență, toate susținerile sunt în limba română, ca atare faceți slide-urile în limba română. La master puteți face slide-urile în limba engleză și prezenta în limba română. * La programul de licență, toate susținerile sunt în limba română, ca atare faceți slide-urile în limba română. La master puteți face slide-urile în limba engleză și prezenta în limba română.
 * Puteți face documentul în limba engleză și slide-urile prezentării în limba română. * Puteți face documentul în limba engleză și slide-urile prezentării în limba română.
 * Sunt mai puțin importante tehnologiile folosite sau detaliile de implementare și mai importante motivația proiectului, relevanța, obiectivele, rezultatele obținute și evaluarea acelor rezultate. * Sunt mai puțin importante tehnologiile folosite sau detaliile de implementare și mai importante motivația proiectului, relevanța, obiectivele, rezultatele obținute și evaluarea acelor rezultate.
 +* Slide-urie conțin idei, nu fraze. Evitați folosirea frazelor și verbelor în slide-uri.
 +
 === Citare surse === === Citare surse ===
  
studenti/diploma/indicatii.txt · Ultima modificare: 2024/06/25 19:47 de către razvan.deaconescu