Unelte utilizator

Unelte site


studenti:diploma:indicatii

Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Both sides previous revision Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune
Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune Both sides next revision
studenti:diploma:indicatii [2018/03/08 20:02]
razvan.deaconescu [Indicații pentru realizarea proiectului de diplomă]
studenti:diploma:indicatii [2019/07/01 14:14]
stefan.trausan
Linia 40: Linia 40:
 * Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării? * Cu ce este util subiectul X în cadrul lucrării?
 * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării? * Care parte/componentă/atribut al subiectului X este cel mai relevant în cadrul lucrării?
 +
 </note> </note>
 +
 == Structură lucrare de diplomă == == Structură lucrare de diplomă ==
  
Linia 57: Linia 59:
 * Aceasta este abordarea pe care eu o propun. Are aceste avantajele / diferențiatorii față de abordările curente (Prezentarea soluției, răspunsul la întrebarea "Cum?"). * Aceasta este abordarea pe care eu o propun. Are aceste avantajele / diferențiatorii față de abordările curente (Prezentarea soluției, răspunsul la întrebarea "Cum?").
 * Acestea sunt scenariile / cazurile de utilizare pentru abordarea pe care o propun (Cazuri de utilizare): demonstrează utilitate. Coroborat cu avantajele ei față de abordările / aplicațiile existente, înseamnă că are sens existența acestei abordări / aplicații și ajută la atingerea rezultatelor / obiectivelor. * Acestea sunt scenariile / cazurile de utilizare pentru abordarea pe care o propun (Cazuri de utilizare): demonstrează utilitate. Coroborat cu avantajele ei față de abordările / aplicațiile existente, înseamnă că are sens existența acestei abordări / aplicații și ajută la atingerea rezultatelor / obiectivelor.
 +
 === Organizare pe capitole === === Organizare pe capitole ===
  
Linia 186: Linia 189:
 * Evitați exprimarea informală/colocvială de forma "we can see in the picture", "we will move to the next chapter". Folosiți "In the picture above we present" sau "The picture above shows". * Evitați exprimarea informală/colocvială de forma "we can see in the picture", "we will move to the next chapter". Folosiți "In the picture above we present" sau "The picture above shows".
 * Folosiți timpul trecut când prezentați în lucrare activități deja realizate, pentru că e ceva ce ați făcut. Nu folosiți timpul viitor pentru asta. Puteți folosi timpul viitor pentru a indica ce veți prezenta în continuare în lucrare, dar nu pentru a prezenta activități deja realizate în proiect și rezultate deja obținute. * Folosiți timpul trecut când prezentați în lucrare activități deja realizate, pentru că e ceva ce ați făcut. Nu folosiți timpul viitor pentru asta. Puteți folosi timpul viitor pentru a indica ce veți prezenta în continuare în lucrare, dar nu pentru a prezenta activități deja realizate în proiect și rezultate deja obținute.
 +
 === Titulaturi === === Titulaturi ===
  
Linia 209: Linia 213:
  
 * Nu vă concentrați pe dimensiune. * Nu vă concentrați pe dimensiune.
-** Recomandarea este de **maxim** 40 de pagini (fara anexe si citari). +* Contează să fie informație utilă, nu multă sau puțină.
-* Contează să fie informație utilă, nu multă.+
 * Preocupați-vă de conținut, structură, prezentare, mai puțin de dimensiune. * Preocupați-vă de conținut, structură, prezentare, mai puțin de dimensiune.
  
Linia 219: Linia 222:
 * Daca nota este referințiata de mai multe ori, atunci utilizati o nota bibliografică. * Daca nota este referințiata de mai multe ori, atunci utilizati o nota bibliografică.
 * Dacă o imagine este introdusă în text și nu este făcută de autorul lucrării, trebuie citată sursa ei (ca notă de subsol sau referinta - este de preferat utilizarea unei note de subsol). * Dacă o imagine este introdusă în text și nu este făcută de autorul lucrării, trebuie citată sursa ei (ca notă de subsol sau referinta - este de preferat utilizarea unei note de subsol).
-* Referințele se pun direct legate de text (de exemplu "KVM[1] uses" ...). Nu este musai să spuneți "as stated in [12]" sau "as described in [11]".+* Referințele se pun direct legate de textul referit (de exemplu "KVM [1] uses" ...). Nu este recomandat să spuneți "as stated in [12]" sau "as described in [11]".
 * Afirmațiile de forma "are numerous", "have grown exponentially", "are among the most used", "are an important topic" trebuie să fie acoperite cu citări. * Afirmațiile de forma "are numerous", "have grown exponentially", "are among the most used", "are an important topic" trebuie să fie acoperite cu citări.
 ** Mai ales în capitolele de introducere, "state of the art", "related work" sau "background" trebuie să vă argumentați afirmațiile prin citări. Fiți autocritici și gândiți-vă dacă afirmațiile au nevoie de citări, chiar și cele pe care le considerați evidente. ** Mai ales în capitolele de introducere, "state of the art", "related work" sau "background" trebuie să vă argumentați afirmațiile prin citări. Fiți autocritici și gândiți-vă dacă afirmațiile au nevoie de citări, chiar și cele pe care le considerați evidente.
Linia 369: Linia 372:
 * La fel ca în document, când prezentați, țineți cont de [[http://en.wikipedia.org/wiki/Halo_effect|halo effect]]; întâi precizați ce ați făcut, partea existentă, partea de succes și apoi spuneți ce nu ați făcut, ce mai este de făcut, parte lipsă. * La fel ca în document, când prezentați, țineți cont de [[http://en.wikipedia.org/wiki/Halo_effect|halo effect]]; întâi precizați ce ați făcut, partea existentă, partea de succes și apoi spuneți ce nu ați făcut, ce mai este de făcut, parte lipsă.
 * **Nu** trebuie să prezentați în slide-uri **tot** proiectul vostru cu **tot** ce ați făcut, ci doar ce este necesar pentru ca o comisie să înțeleagă ce ați facut, de ce ați făcut și care au fost deciziile pe care le-ați luat pe parcursul lucrării. Toate detaliile le veți avea în lucrarea scrisă și nu trebuie prezentate în același mod în slide-uri. * **Nu** trebuie să prezentați în slide-uri **tot** proiectul vostru cu **tot** ce ați făcut, ci doar ce este necesar pentru ca o comisie să înțeleagă ce ați facut, de ce ați făcut și care au fost deciziile pe care le-ați luat pe parcursul lucrării. Toate detaliile le veți avea în lucrarea scrisă și nu trebuie prezentate în același mod în slide-uri.
 +
 === Structură === === Structură ===
  
Linia 401: Linia 405:
 * Pe slide-urile cu rezultate ajută să fie rezultatele și în format numeric procentual/relativ nu doar absolut. * Pe slide-urile cu rezultate ajută să fie rezultatele și în format numeric procentual/relativ nu doar absolut.
 * O imagine este de multe ori mai expresivă decât un bullet. Dacă slide-ul vostru poate folosi imagini în loc de bullet-uri, folosiți imagini. * O imagine este de multe ori mai expresivă decât un bullet. Dacă slide-ul vostru poate folosi imagini în loc de bullet-uri, folosiți imagini.
 +
 === Limbă, limbaj și exprimare === === Limbă, limbaj și exprimare ===
  
Linia 407: Linia 412:
 * Sunt mai puțin importante tehnologiile folosite sau detaliile de implementare și mai importante motivația proiectului, relevanța, obiectivele, rezultatele obținute și evaluarea acelor rezultate. * Sunt mai puțin importante tehnologiile folosite sau detaliile de implementare și mai importante motivația proiectului, relevanța, obiectivele, rezultatele obținute și evaluarea acelor rezultate.
 * Slide-urie conțin idei, nu fraze. Evitați folosirea frazelor și verbelor în slide-uri. * Slide-urie conțin idei, nu fraze. Evitați folosirea frazelor și verbelor în slide-uri.
 +
 === Citare surse === === Citare surse ===
  
studenti/diploma/indicatii.txt · Ultima modificare: 2024/06/25 19:47 de către razvan.deaconescu